Catalyst Nashville

program summary

13 single family row home units with internalized parking on an existing vacant 1/2 acre corner lot in an emerging west Nashville residential neighborhood.

program statement

Poised to be the “cataylst” for positive density development in this emerging neighborhood it is positioned on a vacant corner lot in West Nashville. This project offers occupants with a modern product that reconnects and fills a void within the urban fabric. Internally parked and outwardly facing, this project maintains public connections while carefully maneuvering the private domains of the end user. Repetition is a common embraced theme and is utilized as a careful composition in construction economy.

The objective was to make the simplest of moves with the largest impact by layering building materials and architectural forms to make bold statements of presence and place, to construct the individual characteristics while preserving a collective identity. The vertical box form, hollowed and shifted up at the rooftops, merge the roof amenities with the homes while defining the presence of privacy. The layering of wood cladding on top of the siding, sometimes turning corners, combine each unit with their neighbor similar to links in a chain. Large windows command reflection and transparency while providing personal connections with the street, the sidewalk and the surrounding neighborhood. As the day passes, shadows carefully dance around the project revealing detail and composition, sometimes adding different textures to contrasting elements at different times of day.

  • Project Location: Nashville, Tennessee
  • Project Completion Date:¬†February 2017
  • Project Type: New Construction
  • Use Type: Residential

<< return

Project Gallery

Related Projects
Contact Us

Please send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

stratos-0000414172_1(fromcorner)